Pati didžiausia klaida nekilnojamojo turto pardavėjų. 

Kaip ta klaida gali kainuoti kelis tūkstančius eurų?

Jeigu Jūs norite naudingai parduoti nekilnojamąjį turtą, venkite šitos klaidos. Nekilnojamojo turto rinkos profesionalai, turi tokį posakį: „Kad suspėti gyvenime, reikia būti: pirma -  vaiku, antra - vyru ir trečia – agentu“. Ir kaip daugumoje posakių, jame yra tiesos, kas pasitvirtino agentų patirtimi į kuriuos kreipėsi pardavėjai, padarę tokią klaidą.

Bet mes gi norime daugiau pinigų!

Kai vidutinės statistikos pardavėjas bendrauja su agentu dėl nekilnojamojo turto, lengvai galima pastebėti pardavėjo jaudulį, kada reikalas prieina iki kainos nustatymo. Daugiau pinigų, reiškia daugiau galimybių savininkui. Įmanoma, kad tuo atveju, pardavėjas leis sau nusipirkti daug brangesnį butą arba namą, apmokėti mokslus savo vaikų ,pagaliau išsiskirti su giminaičiais. Deja, neįspėti pardavėjai dažnai išsirenka nekilnojamojo turto agentą, kuris pasiūlė pačia aukščiausią buto kainą pardavimo pradžioje, ir tai yra didžiausia klaida, kurią pardavėjas gali padaryti , plius pasirašė taip vadinamą eksliuzyvinę sutartį ( kad tik šitas agentas arba įmonė gali pardavinėti jo turtą).

Kainos nustatymas

Tiesa yra tame, kad visiškai neturi reikšmės, kiek Jūsų atžvilgiu, kainuoja Jūsų nekilnojamasis turtas. Taip pat neturi įtakos,  ką apie tai galvoja šiuo atžvilgiu Jūsų agentas ir dešimt kitų agentų. Žmogumi, kurio nuomonė iš tikrųjų turi įtakos, yra pirkėjas, kuris davė pasiūlymą. Nekilnojamojo turto vertė iš dalies yra menas, iš dalies mokslas. Jį apima apie save palyginimus su analogiškais objektais, su apskaitos pataisymu dėl skirtingumo tarp jų, rinkos dinamikos susekimo, ir buto būklės vertė,  visa tai pastangose nustatyti reikšmių diapazoną, kuris bus mažiau ar daugiau objektyviai pagrįstas. Tai tas pats metodas, kuriuo profesionalus vertintojas įvertins nekilnojamąjį turtą. Ir jokie du vertinimai nebus absoliučiai vienodi, nors ir bus panašūs vienas su kitu. Kitais žodžiais tariant, nėra jokio konkretaus kainoraščio, kuris gali prilygti Jūsų nekilnojamajam turtui. Tai tik spėlionės, o rinka diktuos realią kainą. 

Ar tai ne per žema kaina?

Nekilnojamas turtas parsiduoda tokia kaina, kurią pirkėjas pasiruošęs užmokėti, o pardavėjas pasiruošęs gauti. Jeigu nekilnojamas turtas reklamuojamas per žema kainą, pardavėjas gaus kelis pasiūlymus dėl pirkimo, ir pokalbio eigoje, galės pakelti kainą pagal rinkos lygį. Taip, kad nebaisu įvertinti nekilnojamąjį turtą per mažai. Pavojus slypi Jūsų nekilnojamojo turto  aukštame vertinime ir agento pasirinkime, išimtinai remiantis pasiūlyta kaina.

Nuo ko prasideda klaida?

Vienas namo pardavėjas nepasikonsultavo su agentu dėl nekilnojamojo turto, o išsirinko pirmą, kurį atrado internete todėl, kad „jis man pasirodė geru vaikinu“. Agentas įvertino namą 0,6 milijonais eurų. Praėjo 90 dienų – niekas nesusidomėjo namu.

Nesėkmių tęsinys

Kitas agentas pervertino namą ir nurodė kainą 0,4 milijono. Praėjo mėnuo. Galų gale, kaina nukrito truputi mažiau negu 250000 eurų, O pirkėjų vis dar nėra.  Keletas interesantų, bet jokių rimtų pirkėjų. 

Daugiau nei po metų

Tuo laikotarpiu, kai eilinis agentas buvo pakviestas, kad įvertintų namą, pardavėjas pavargo ir išnaudojo visą savo entuziazmą. Praėjo jau 12 mėnesių nuo pardavimo pradžios. Kartu, pardavėjas ir jo agentas, nusprendė nustatyti kaina 180000 eurų. Namas buvo iškarto parduotas, ir klientas gavo pinigus. Liūdna tai, kad du panašūs objektai, ramiai pardavinėjosi už 200 000 eurų, bet  namas buvo rinkoje per ilgai su aukšta kaina, o dabar rinka sustojo.

Bet juk viskas anksčiau ar vėliau parsiduoda

Egzistuoja agentai, kurių darbas sueina ten, kur jie susiriša su nekilnojamojo turto pardavėjais , su paaukštinta kaina, kuri labai seniai siūloma rinkoje ir susitaria dėl šitų objektų pasiūlymų pagal rinkos vertę. Ir Jūs žinote, jie visada turi darbo!

Apsaugokite save

Klausimas tame, kiek pardavėjui kainuoja bandymas ilgus mėnesius pardavinėti nekilnojamąjį turtą paaukštinta kaina? Finansiniai nuostoliai, dažniausiai, pranoksta mokesčius už nekilnojamąjį turtą ir kredito mokesčius, jeigu nekilnojamasis turtas yra įkeistas. Prie to reikia pridėti  nekilnojamojo turto išlaikymo rūpesčius, nepriekaištingos būklės aprodymams. Galų gale, tai turi įtakos sumai, kurią pirkėjas pabaigoje bus pasiruošęs užmokėti už nekilnojamąjį turtą todėl, kad tai šviežias variantas. Tai jau pasenęs variantas, kurį niekas nepaėmė, kurio kaina buvo pakelta per ilgai. Neleiskite, kad taip atsitiktų su Jumis. Nebukite pardavėjas „pasenusio“ varianto.